2012.11.15. 09:08, Abby
Talán a télben az egyik legjobb dolog a forró italok. A hideg idő beköszönttével minden házba beköltözik szinte a forró italok, legyen az egy bögre tea vagy csokoládé, de idősebbeknek akár egy kis forralt bor vagy puncs. Ezekben szinte mindig fellelhető a fahéj, szerecsendió, szegfűszeg és a méz.
Forró Csokoládé
A csokoládé − azon kívül, hogy finom − sok ezer éve ismert vágyfokozó, afrodiziákum: állítólag Casanova is forró csokit kortyolgatott szexuális étvágyának fokozásáért. Sokan pedig azzal mentegetjük magunkat csokimajszolás közben, hogy egy kis „boldogsághormonra” vágyunk. S egy kedves filmélményem is az eszembe jut: a Csokoládé című romantikában Juliette Binoche csokoládéboltot nyit egy unalmas kistelepülésen − a célközönséget is felrázza (meg is osztja), és a szerelmi szál sem marad el.
Ebből az isteni italból (latin nevének is ez a jelentése(theobroma = istenek eledele) percek alatt varázsolhatunk pár egyszerű fogással téli, "karácsony" ízű kortyolgatni valót és még olcsóbb is mint a bolti.
Receptek
Tea
A teacserje Ázsiában honos, a belőle készült tea innen terjedt el az egész világon. A teák főzetének nagyon sok élettani hatást tulajdonítanak. A különféle teák más-más eltérő tulajdonsággal rendelkezhetnek, ezért fogyasztásuk előtt érdemes megvizsgálni, hogy hogyan hathatnak az emberi szervezetre. Általában kedvezőtlen mellékhatásuk nincs, de okozhatnak élénkítő hatásuk miatt álmatlanságot. Ilyen például a fekete tea, míg a zöld tea éppen ellenkezőleg nyugtató hatású. A gyógynövények teájának hatásai az illető növény gyógyító erejét hordozzák magukban, így rendkívül változatos és különböző betegségekre ható teákat különíthetünk el.
Teaházakban lehet kapni kimondottan karácsonyi teakeverékeket. Ez többnyire szárított narancsot, gyömbért és jellegzetes karácsonyi fűszereket tartalmaz mint pl. a fahéj vagy a szerecsendió. Napszaktól függően egy egyszerű fekete teát is pillanatok alatt gűzölgő csodává változtathatunk.
Receptek
Kávé
A kávé az egyik legismertebb növény, a belőle készült ital pedig világszerte a legnépszerűbb élvezeti cikk. A kávé a kávécserje nevű örökzöld növény termésének, a kávébabnak a feldolgozott magja, az ebből készített kesernyés ízű, élénkítő hatású italt kávénak nevezzük. A kávé fő hatóanyaga a koffein, de ma már létezik olyan kávé is, amelyben – többségében vegyipari módszerekkel – csökkentett koffeintartalom található; ennek neve a „koffeinmentes kávé”.
Rengeteg recept kering a neten Téli Kávé jelzővel. A legfinomabb szerintem sütőtök vagy szilva pürével készített. Elengedhetetlen része a tetején lévő tejhab amit megszórunk fahéjjal, chilivel vagy kakaóval, esetleg csoki reszelékkel.
Receptek